Dlaczego oleje tłoczone na zimno są najzdrowsze?

Oleje tłoczone na zimno

tłoczenie na zimno

 

Oleje tłoczone na zimno są żywą żywnością otrzymywaną z roślin w najstarszy i najbardziej pracochłonny sposób. Są one prasowane, zwykle w temperaturze około 35 ° C.

Zawierają rozpuszczalne w oleju witaminy obecne w oryginalnym surowcu roślinnym (szczególnie witaminę E), cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze w naturalnym stanie, w którym organizm ludzki może najlepiej je wykorzystać i przyswoić.

Jest to proces stosunkowo trudny i nie może wytworzyć takiej samej ilości oleju, jak oleje rafinowane, więc są nieco droższe.

 

Bez olejów nie moglibyśmy istnieć. Zawierają niezbędne do życia kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, E, K. Mają znaczący wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, a ponadto są źródłem energii.

 

Niezwykły smak oleju tłoczonego na zimno jest wynikiem naturalnych aromatów, które pozostają w oleju po sprasowaniu i nie są tłumione przez produkcję w wysokiej temperaturze lub przez użycie rozpuszczalników.

 

Jednak ważne jest, aby znać temperaturę, w której powinny być ptasowane – tłoczone. Ponieważ kwasy tłuszczowe są niszczone w wysokich temperaturach i przekształcają się w szkodliwe substancje, tak zwane izomery trans (lub kwasy tłuszczowe trans), które podnoszą poziom cholesterolu, a także zwiększają ryzyko zawału serca.

wytłaczarka do oleju na zimno

Oleje dziewicze są idealnym pożywieniem dla zdrowej, odżywczej i wolnej od cholesterolu diety. Nie zawierają syntetycznych konserwantów ani barwników. Dziewicze oleje wzmacniają układ odpornościowy, dostarczają energii, wytrzymałości, poprawiają pamięć, łagodzą starzenie się skóry, zmniejszają ryzyko zawału serca i miażdżycy, poprawiają czynność wątroby. Przyczyniają się do zapobiegania chorobom nerek.

olej życia - naprawdę dziewiczy olej