Produkcja Oleju

Jakie są kroki w produkcji oleju z pierwszego tłoczenia?

Olej rzepakowy produkowany jest z nasion rzepaku uprawianych w naszych środkowoeuropejskich warunkach klimatycznych. Dzisiejsze odmiany rzepaku to długotrwała praca specjalistów wpływająca bezpośrednio na korzyści zdrowotne. Spożywanie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia ma pozytywny wpływ na zachowanie dobrego zdrowia.

Jakie są kroki w produkcji oleju z pierwszego tłoczenia

ROZWÓJ

Olej rzepakowy jest jednoroczną rośliną i rośnie w strefie klimatu umiarkowanego. Kwitnie w maju, piękne żółte pola są niezapomnianym widokiem przez cały okres jego kwitnienia. Na Słowacji rzepak jest wysiewany pod koniec sierpnia, tuż po zbiorach. Jego uprawa przyczynia się do naturalnego płodozmianu.

OPIEKA

Pielęgnacja rzepaku podczas jego życia na polu jest jednym z ważnych obowiązków hodowców, ponieważ jakość nasion i ich ilość zależy od ich pracy i troski.

ŻNIWA

Kiedy rzepak dojrzewa, dochodzi do zbierania plonów – zbioru.

SUSZENIE I CZYSZCZENIE

Po zebraniu nasiona rzepaku trafiają do magazynu, w którym usuwane są ostatnie pozostałości chwastów lub innych zanieczyszczeń. Następnie nasiona są suszone w celu uzyskania wysokiej jakości surowca do produkcji oleju rzepakowego.

GROŹNY

Olej rzepakowy otrzymywany jest z nasion rzepaku przez tłoczenie i przez prasowanie na zimno, co daje wysokiej jakości olej bogaty w witaminy i fitosterole.

PAKOWANIE

Ostatnim krokiem jest napełnienie butelki świeżym olejem i rozpoczęcie podróży do kuchni.

Extra Virgin Olej

Oleje dziewicze są idealnym pożywieniem dla zdrowej, odżywczej i wolnej od cholesterolu diety. Nie zawierają syntetycznych konserwantów ani barwników. Dziewicze oleje wzmacniają układ odpornościowy, dostarczają energii, wytrzymałości, poprawiają pamięć, łagodzą starzenie się skóry, zmniejszają ryzyko zawału serca i miażdżycy, poprawiają czynność wątroby. Przyczyniają się do zapobiegania chorobom nerek.

olej życia - naprawdę dziewiczy olej